Behandlingar

Patient hos tandläkare som ser sig i spegeln och ler

Tandläkarundersökning

Vid en tandläkarundersökning hos Tandakuten Skärholmen kontrollerar tandläkaren dina tänder och din mun för att se om du har några hål, tandköttsinflammation, tandlossning eller andra tecken på sjukdom eller problem i munnen.

Ju tidigare hål i tänderna eller tandlossning upptäcks, desto lättare kan de behandlas. Därför är det bra om man går på undersökningar regelbundet. I undersökningen ingår upp till fyra röntgenbilder, och du får även tips på hur du ska sköta tänderna på bästa sätt för att förebygga problem.

Om du har något problem eller någon sjukdom, eller förhöjd risk att få det, föreslår tandläkaren en eller flera behandlingsåtgärder. Du får alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till.

Ett barn hos tandläkaren som visar sina tänder

Akuttandvård

Om olyckan är framme och det händer något med dina tänder, om du till exempel fått en skada eller tandvärk, bör du ringa oss omgående.

Vårt mål är att kunna hjälpa dig samma dag. Vad ett akutbesök kostar beror på vad vi behöver göra, men du får alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till. Vi har flexibla öppettider mellan 08.00–20.00 varje vardag och 10.00–17.00 på helgen.

Tandvårdsrädsla

Vi på Tandakuten kan hjälpa dig med din tandvårdsrädsla! Hos oss har vi stor kunskap och erfarenhet av både vuxna och barn som är tandvårdsrädda. Det kan vara bra att berätta om din tandvårdsrädsla redan när du bokar en tid hos oss.

På Tandakuten erbjuder vi hjälp för att du ska kunna övervinna din rädsla. Att bara prata om rädslan med en av våra tandläkare brukar vara till stor hjälp. Samtal, försiktig behandling med små steg åt gången och avslappningsträning är sätt som vi använder för att arbeta bort tandvårdsrädslan. Inledningsvis kan vi även använda lugnande medicin och lustgas. En kombination av olika metoder är vanlig.

Blödande tandkött

Blödande tandkött beror oftast på att man inte har skött munhygienen ordentligt och det kan då vara ett tecken på en inflammation. Det är viktigt att borsta tänderna noggrant två gånger om dagen och använda tandtråd, annars kan bakterier fästa på tänderna eller runt tandköttets fickor. På sikt kan det leda till tandlossning. Andra faktorer som kan påverka blödande tandkött är kost och dryck.

När tandköttet börjar blöda är det viktigt att du borstar tänderna mer noggrant, men inte för hårt, och använder tandtråd mer flitigt. Du kan även använda bakteriedödande medel som går att köpa på apoteket.

Om ditt tandkött inte har slutat blöda efter en vecka ska du kontakta din tandläkare. Har du däremot symtom på tandlossning ska du söka hjälp direkt, det vill säga att dina tänder är lösa runt inflammationen!

Kvinna som ler stort med vita tänder

Estetisk tandvård

Ett vackert leende är viktigt för de flesta. Det påverkar ditt självförtroende och dina relationer - därför vågar vi påstå att korrekt utförd kosmetisk/estetisk tandvård kan förändra ditt liv. Tandblekning, skalfasader och tandreglering är tre saker som bland annat innefattar estetisk tandvård.

Tandimplantat

Tandimplantat använder man sig av för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Implantatet består av titanskruvar som fästs i tandbenet, på dessa titanskruvar fäster man sedan de konstgjorda tänderna.

Hos oss träffar du erfarna specialister inom käkkirurgi.

Kronor och broar

Tandkronan är den synliga delen av tanden som täcker tandroten. Dina kronor kan av olika anledningar skadas. Det kan till exempel bero på karies, slitage eller någon specifik händelse. Om tanden är så pass förstörd att det inte räcker med att göra en plastfyllning eller att klistra fast en ersättningsdel, kan tandläkaren behöva göra en helt ny krona. Den förstörda kronan byts då ut mot en konstgjord.

Broar sitter ihop i ett stycke och ersätter en eller flera tänder som har skadats. Till skillnad från kronan fäster tandläkaren broar på så kallade stödtänder, vilket är de tänder som angränsar till luckan. Mellan dessa stödtänder hänger man sedan den nya tanden som täpper igen luckan och ersätter den gamla tanden.

På Tandakuten Skärholmen är vi nischade inom protetik.

Illustration av tandkronor

Tandblekning

Idag är tandblekning en vanlig behandling som kan utföras både hos tandläkaren eller hemma. Metoden går ut på att använda en blekande gel, ibland i kombination med ljusbehandling eller laser. Orsaker till missfärgningar på tänderna kan vara ökad ålder, vissa sjukdomar, livsmedel eller drycker som kaffe, te och vin.

Innan du bleker tänderna måste eventuella hål lagas samt tandsten och missfärgningar tas bort. Den behandling som görs på en tandvårdsmottagning tar ungefär en timme. Du kan få komma tillbaka en eller två gånger och upprepa behandlingen för att få ett bra resultat.

För att kunna bleka dina tänder hemma måste en tandläkare eller tandhygienist avgjuta dina tänder för att kunna tillverka en plastskena. I denna plastskena applicerar du sedan själv ett blekmedel innan du fäster skenan på tänderna. Den ska sitta på en till två timmar. Det är viktigt att före behandling noga borsta dina tänder samt göra rent mellan dem.

Vanliga besvär efter tandblekning är ilningar eller irriterat tandkött, men besvären försvinner oftast inom ett par dygn. Du bör inte äta eller dricka något med starka färger, till exempel rödvin och blåbär, under behandlingen och några dagar efteråt.

Bettskena

Om du vaknar upp med huvudvärk eller ömmande käkar kan det bero på att du pressar ihop eller gnisslar med tänderna. Att gnissla betyder att man gnider underkäken mot överkäken, och detta gör man oftast omedvetet under sömnen. Det är lika vanligt att man pressar ihop tänderna under dagen som natten. Sker det på dagtid beror det ofta på stress och då kan man träna bort det. Sker det däremot under natten går det inte att behandla utan besvären kan endast lindras och det görs med en bettskena.

Rotfyllning

En vanlig orsak till att en rotfyllning behövs är att pulpan (tandens inre del) blivit infekterad. Djupa hål (karies) i tänderna, tandpressning och trauma är de vanligaste anledningar till att man behöver rotfylla en tänder.

Vid en rotfyllning rengör tandläkaren tanden från bakterier och tar bort pulpan för att sedan fylla rotkanalen med rotfyllningsmaterial.

Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen.